Emoties, laat jij ze toe?

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 09:41

Emoties, wie kent ze niet? De ene persoon gaat er makkelijker mee om dan een ander. Ken jij de 5 basis emoties?

Blij

Boos

Bedroefd

Beschaamd

Bang

Het uiten van blijheid gaat veel mensen wel redelijk tot goed af. Als je een blij iemand ziet, wordt je daar zelf ook vaak blij van. De overige 4 emoties worden soms al lastiger om te uiten. Wat maakt dat dat zo voelt?

Het laten zien van verdriet of angst wordt nog altijd veel gezien als een teken van zwakte en voelt soms niet prettig in bijzijn van anderen. Terwijl het tonen van kwetsbaarheid juist kan leiden tot verbinding en diepgaande gesprekken.

Naast deze 2 voordelen is het grootste voordeel dat het uiten van deze emoties bijdraagt aan jouw welzijn en gemoedstoestand in het dagelijks leven. 

Door deze te uiten, ontlast je jouw lichaam en jouw gedachten en weten mensen in jouw nabije omgeving waar zij aan toe zijn in de omgang met jou. het opkroppen van emoties kan leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten, waar uiteindelijk jij en eventueel jouw omgeving de dupe van wordt. Ik spreek helaas uit ervaring, ik kreeg allerlei lichamelijke klachten doordat ik het overlijden van mijn moeder niet goed had verwerkt. Door de emoties oprecht te ervaren en te doorvoelen, heeft dat uiteindelijk voor meer heling gezorgd. En nog ben ik soms verdrietig over het gemis en dat mag er tegenwoordig zijn, in al haar facetten. 

 

Zelfliefde betekent dat je deze emoties van jezelf accepteert, alle 5, ook als ze dus minder prettig aanvoelen. Ze mogen er allemaal zijn. 

In hoeverre laat jij jouw emoties toe?

 

Wil jij jouw relatie met jouw emoties verdiepen en meer zelfcompassie ontwikkelen? Vraag vrijblijvend meer informatie aan via vandenbogaardadvies@gmail.com


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.