5 redenen om te beginnen met mediteren

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 12:19

Ik kwam met mindfulness in aanraking tijdens mijn verwerkingsproces na het verlies van mijn moeder. Ik was erg gespannen, had lichamelijke klachten die na onderzoek niet concreet konden worden gemaakt en was angstig om ziek te raken. De lichamelijke klachten deden hierbij uiteraard geen goed en maakte dat ik vaak bij de dokter langsging en veel in mijn hoofd bezig was met allerlei doemscenario's. Mijn toenmalige therapeute is ook mindfulness trainer en gaf aan dat bewustwording mij zouden kunnen helpen in mijn proces. Dus ik startte met een mindfulness cursus waarin meditatie en inzicht in gedachten krijgen centraal stonden. 

Er ging een wereld open, ik werd mij bewust van wat zich daadwerkelijk in mijn hoofd afspeelde, wat het gevolg hiervan was op mijn lichaam en mijn dagelijkse gemoedstoestand. Ik kon beter ontspannen, ik kreeg inzichten in mijn dagelijks denken en kon met mijn verdriet aan de slag, door het te laten gaan, kon er heling gaan plaatsvinden. 

Vanaf dat moment wist ik dat mindfulness en  meditatie nooit meer uit mijn leven zouden verdwijnen. Voor de vele mensen op aarde hoop ik oprecht dat meditatie ooit een levensstandaard wordt, het zal veel medische klachten kunnen oplossen. 

Waarom zou jij beginnen? Hieronder 5 redenen:

 

* Mediteren zorgt voor een verlaging van jouw bloeddruk. Mediteren zorgt namelijk voor afname van stresshormonen en cholesterol, beiden van invloed op de hoogte van menselijke bloeddruk

* Als je meditatie in jouw dagelijks ritueel opneemt, zal het ouderdomsproces zich vertragen. Gehoorverlies en slechter zicht komen uit onderzoek minder vaak voor bij mensen die vaak mediteren. 

* Meditatie is zeer ondersteunend tegen hart- en vaatziekten, het verkleint het risico op dergelijke ziekten, maar ook als je al hartpatiënt bent, heeft het invloed op de symptomen, deze zullen afnemen of zelfs volledig verdwijnen.

* Meditatie heeft een pijnstillende werking, al na 3 dagen een meditatie doen, ga je al verschil merken. Onderzoeken wijzen uit dat meditatie veranderingen bewerkstelligt in hersengebieden die pijnprikkels verwerken. 

* Mediteren brengt rust in je hoofd en lichaam. Je leert minder mee te gaan in gedachten en ze niet per definitie te geloven. Ze zijn nog wel degelijk aanwezig, maar je laat ze komen en weer gaan. Je kunt ook ontspanning ervaren in je lichaam als je bijvoorbeeld liggend mediteert, je brengt als het ware even je lichaam tot rust.

Oefening baart kunst, dus nee, het zal niet in 1x perfect gaan en dat hoeft ook niet, je hebt immers ook niet leren lopen in 1 dag.

Liefs, Nina

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.